Brainstorming

 

Brainstorming er den første og mest kendte teknik til at udvikle idéer. Næsten alle har hørt ordet brainstorming før, men er ikke helt klar på hvad ordet indebærer. Metoden blev skabt af Alex Osborn i 1948, og har til formål at skabe et stort antal idéer, ligegyldigt hvor anvendelige de er. Idéen bag metoden er, at de mindre anvendelige idéer måske vil afføde nye idéer hos enten dig selv eller andre.

Kort sagt skal man altså tvinge hjernen ud i en storm, hvor den slynger idéerne ud, om de så er til en nobel-pris eller får en 4-årig til at krumme tæer. Det er vigtigt at ingen af deltagerne begynder at vurdere idéerne i brainstormingfasen, da dette kan give forsinke og ødelægge den kreative stemning. Produktionen af idéer vil blive større såfremt ingen vurderer forslagene.

De 4 regler for brainstorming

 
 

lightbulb

1Ingen kritik

Under intet tidspunkt af en brainstorming må der vurderes, kritiseres eller kommenteres på de fremsatte idéer. Jo mere der vurderes jo mindre tid har man til brainstorming. Sætninger som “men bla bla bla” skal altså ikke fremkomme, men i stedet er sætninger som “ja, og bla bla bla” meget velkomne.


2Mange idéer

Kvantitet er meget vigtigere end kvalitet i en brainstorming session. Man kan altid finpudse idéerne efterfølgende, så i stedet for at sidde og tænke over en idé så skyd den ud. Hvis du ender ud med 150 idéer, er der større chance for at en succes er imellem end hvis der var 10.


3Vilde idéer

Der er ikke nogen idéer der er for vilde eller skøre når det handler om brainstorming. Ekstreme idéer virker fremmende på den kreative proces og giver de andre relevante idéer et indspark man måske ellers ikke ville have haft. Tænk hvis Henry Ford ikke havde fået den vilde idé, at transport ikke skulle foregå på hest længere?


4Idéforbedring

Som sagt tidligere er sætninger som “men bla bla bla” fuldstændigt forbudte, og skal erstattes af “ja, og bla bla bla”. Deltagerne i en brainstorm må altid bygge videre på idéerne, og selvfølgelig må de også kombineres til nye og spændende idéer. Kombinationer af idéer giver ofte nogle rigtigt gode resultater.

Brug brainstormingens regler

 

Brainstorming er nok den nemmeste måde at få idéer på. Især i grupper kan brainstorming give virkelig mange idéer, da idéerne ofte avler. Deltagerne stimulerer hinanden og griber hinandens mulighed, hvilket kan skabe lige præcis den idé i mangler.

 

Sørg dog for at have en leder, der kan sørge for at reglerne overholdes. Hvis der begynder at komme vurdering eller kritik, skal der slåes ned så hurtigt som muligt. Lederen skal også stå for at afslutte brainstorm-sessionen når idé-produktionen så småt ender, da det ellers kan blive en meget langsommelig proces.

 

De fleste danske virksomheder bruger kun brainstorming som en teknik til at få nye idéer. Dette kan selvfølgelig forbedres, så sørg for at få brugt nogle af de andre teknikker også, så netop jeres virksomhed ikke sakker bagud i kampen om de bedste idéer.